کمک به درمان مشکلات و بیمارهای سیستم عصبی
فیزیوتراپی در بیماریهای مغز و اعصاب نوعی از توانبخشی است که راهکارهایی برای بهبود مشکلات فیزیکی ناشی از ضایعه عصبی-عضلانی پیش امده ارائه میکند.
فیزیوتراپی بیماران نورولوژی، باید در اسرع وقت به دنبال آسیب دیدگی برای بهترین بهبود ممکن شروع شود. روش درمانی استفاده شده در این بیماران، بسته به فرد، علائم و اهداف فرد متفاوت است. از این رو می توان، از شیوه های مختلفی به منظور بازیابی مسیر عصبی و حرکت اندام های مختلف بدن استفاده کرد. زیرا ممکن است، به دنبال آسیب دیدگی، قدرت و حرکات عضلات، تحت تأثیر قرار بگیرد. هم چنین ممکن است عضلات با اسپاسم های متوالی ضعیف و یا سفت شوند. و یا ممکن است تغییراتی در حس لامسه و مشکلاتی در گفتار و بلع ایجاد شود. به همین دلیل، استفاده منظم از جلسات فیزیوتراپی تحت نظر فیزیوتراپیست متبحر و پزشک لازمه زندگی دوباره در بیماران نورولوژیک از جمله سکته مغزی، پارکینسون، MS و … است.
قبل از انجام فیزیوتراپی عصبی، ممکن است از بیمار در مورد سابقه بیماری، علت عارضه، مدت بیماری و … سوال شود؛ لذا داشتن همراه، برای بیماران مبتلا به عارضه سکته مغزی، بسیار مهم و حائز اهمیت است. فیزیوتراپی عصبی برای بیماران از جمله فیزیوتراپی بیماران سکته مغزی، می تواند شامل انواع تحریکات الکتریکی، تمرین درمانی،منوآل تراپی، ماساژ و … باشد. از این رو حال روحی مناسب، می تواند تاثیر بسیار خوبی بر حال جسمی بیمار بگذارد. در فیزیوتراپی نورولوژی، می توان پس از مدتی استفاده از ابزارهای تکیه گاهی مانند عصا، واکر و … اندام مختل شده خود را بازیابی کرد. فیزیوتراپی بیماری های عصبی دارای اهدافی بلند مدت و کوتاه مدت است که بخش اعظمی از آن، بر عهده شخص بیمار است. از این رو انجام تمامی تمرینات گفته شده توسط فیزیوتراپیست به منظور بازیابی اندام بسیار کمک کننده است.
به دنبال آسیب های سیستم عصبی، تقویت عضلات و اجرای حرکات موثر و عملکردی برای فرد صورت میگیرد.
درمان فیزیوتراپی به موارد زیر کمک خواهد کرد:
دستیابی دوباره به الگوی حرکتی نرمال
بهبود توانایی در اجرای فعالیتهای روزمره
افزایش قدرت عضلانی
افزایش دامنه حرکتی
بهبود حرکات کلی و مهارتهای ظریف
بهبود پاسچر
بهبود تعادل و بالانس
کشش عضلات سفت شده به منظور کاهش اسپاستیسیتی و کاهش سفتی
افزایش توان هوازی
کمک به مشکلات تنفسی
کاهش ریسک ابتلا به عفونتهای تنفسی
کاهش ریسک افتادن (به دنبال عدم تعادل)
کاهش استرس و تنش عصبی
تسکین درد
افزایش استقلال
رسیدن به حداکثر توانایی ممکن
گالری تصاویر
سوالات متداول درباره کلینیک پارس
برخی از شایع ترین مشکلات اسکلتی-عضلانی و عصبی-عضلانی که با عوارضی همچون درد، گزگز و خواب رفتگی، محدودیت حرکتی و ناتوانی در انجام فعالیتهای روزمره همراه هستند و نیاز به انجام فیزیوتراپی دارند در اینجا ذکر می شود.
فیزیوتراپی، یک تخصص در حوزه پزشکی شامل مجموعه ای از درمان های مختلف اعم از الکتروتراپی، درمان های دستی، تمرین درمانی و … است که در آن فیزیوتراپیست با مهارت خود و با کمک ابزارهای تخصصی کنترل درد و بهبود حرکت، عملکرد بیمار و کیفیت زندگی فرد را بهبود میدهد. فیزیوتراپی نوعی هنر است لذا مهارت فیزیوتراپیست در نتیجه درمان از اهمیت خاصی برخوردار است.
- فیزیوتراپی به شناسایی و افزایش پتانسیل های حرکتی برای بهبود، پیشگیری(Prevention)، درمان و توانبخشی، میپردازد. فیزیوتراپیست خوب با هماهنگ بودن با پزشک بیمار، خانواده آنها و افراد مرتبط با بیمار موجب بهبود کیفیت زندگی بیمار می گردد، تا بتوانند پتانسیل های حرکتی بیمار را ارزیابی کرده و در ایجاد اهداف مورد نظر با استفاده از دانش و مهارت های ممتاز فیزیوتراپیست به نتیجه مطلوب برسد.
- دیدگاه منحصر به فرد فیزیوتراپیست از بدن و نیازها و پتانسیلهای حرکتی آن برای رسیدن به تشخیص و استراتژی درمانی نقش اساسی دارد و تثبیت کننده هر موقعیتی میباشد که در آن خدمات ارائه میشود. این شرایط با توجه به هدف فیزیوتراپی در بهبود سلامت، پیشگیری، درمان و بازتوانی، متغیر است.
- فرآیند فیزیوتراپی در 4 بخش معاینه و بررسی، تشخیص، برنامه ریزی و اجرای مداخلات درمانی تعریف می شود.
- برخی از مهمترین حیطههای فعالیت فیزیوتراپی:
- فیزیوتراپی در بیماری های ارتوپدی
- فیزیوتراپی در مشکلات عضلانی
- فیزیوتراپی در مشکلات کمر درد، گردن درد و اندام ها
- فیزیوتراپی ورزشی و آسیب های ورزشی
- فیزیوتراپی در مشکلات ناشی از اختلالات پاسچرنظیر قوز پشتی، گودی کمر، انحراف جانبی ستون فقرات و …
- فیزیوتراپی در بیماری های مغز و اعصاب نظیر سکته مغزی، پارکینسون، M.S و …
- فیزیوتراپی در شکستگی ها، جراحی ها و سوختگی ها
- فیزیوتراپی در بیماری های قلبی و تنفسی
- فیزیوتراپی در میوپاتی ها و نوروپاتی ها
- فیزیوتراپی دوران بارداری
- فیزیوتراپی در مشکلات کف لگن
- فیزیوتراپی بستری
- فیزیوتراپی سالمندان
- و …
درمان دستی / Manual Therapy
انجام تکنیک های درمان دستی بر روی مفاصل بخصوص مفاصل ستون فقرات با نام منوال تراپی شناخته می شود. با انجام تکنیک های درمان دستی، بسیاری از دردها با منشا ستون فقرات بطور چشمگیری بهبود می یابند.
تمرین درمانی / Exercise Therapy
تمرین درمانی از اصول مهم توانبخشی و یکی از مدالیته های درمانی در فیزیوتراپی است که با هدف پیشگیری و درمان اختلالات اسکلتی انجام می گیرد.
لیزر پرتوان / High Power Laser
لیزر پرتوان یکی از مدالیته های پرکاربرد در کلینیک های فیزیوتراپی است. کاهش و از بین بردن درد، کاهش التهاب، بهبود گردش جریان خون و تسریع روند بهبودی از جمله مهم ترین فواید درمان با لیزر پرتوان هستند.
سوزن خشک / Dry Needling
سوزن خشک یا درای نیدلینگ یکی از متدهای درمانی فیزیوتراپی است که با هدف بهبود نقاط ماشهای، درمان گرفتگی و اسپاسم عضلانی، بهبود گردش خون، کاهش دردهای عضلانی و … بکار می رود.
تکارتراپی یکی از روش های درمانی ایمن و غیرتهاجمی در کلینیک های فیزیوتراپی است که با هدف گرم کردن بافت های عمقی بدن و کمک به فرایند بهبودی ارائه می شود.
دستگاه تکار با استفاده از طیف وسیعی از طول موج های رادیو فرکانسی و سیگنال ها انرژی و گرما را به بافت هدف ( بافت آسیب دیده ) منتقل می کند.
درمان با این روش می تواند گرما را به مناطق عمیق تری از بدن منتقل کند که یکی از مزیت ها استفاده از دستگاه تکار نسبت به دیگر مدالیته های درمانی است.
افزایش دمایی که در نتیجه انتقال گرما در این روش در بافت هدف ایجاد می شود می تواند سبب افزایش جریان خون و اکسیژن در آن منطقه و کمک به فرایند سوخت و ساز و بازسازی شود.
کاهش التهاب و تورم در بافت های آسیب دیده در کنار کمک به بهبود دامنه حرکتی مفاصل، بهبود جریان خون و لنف و کمک به دفع بهتر و بیشتر سموم از مهم ترین مزایای این روش درمانی است.
تکارتراپی همچنین سبب افزایش میزان تولید و ترشح هورمون های کاهنده درد در بدن شده و از این طریق نیز به کاهش احساس درد و ناراحتی در بیمار کمک زیادی می کند.
درمان با این روش همچنین آستانه درد را در فرد افزایش داده و به فرد برای ادامه دادن روند درمان بخصوص درمان های فیزیوتراپی از جمله درمان های دستی و تمرینات ورزشی کمک می کند.
نیاز بیمار و اینکه این روش برای او مفید است یا خیر و همچنین تعداد جلسات درمانی پس از معاینه اولیه توسط فیزیوتراپیست مشخص خواهد شد.
موارد کاربرد تکارتراپی
- درد های حاد و مزمن ستون فقرات
- آسیب های ورزشی مانند پارگی مینیسک زانو و پارگی رباط صلیبی زانو
- دردهای مفصلی مزمن
- خشکی مفاصل
- آرتروز مفاصل
- التهاب تاندون ها
- التهاب بورس ها
- آسیب تاندون ها
- شکستگی های استخوانی
- خشکی و سفتی مفاصل
- اختلال در سوخت و ساز سلول ها
- آرتریت
- التهاب کپسول مفصلی
- خار پاشنه
- پیچ خوردگی های مفصلی
- گرفتگی های عضلانی
- بیرون زدگی دیسک کمر
- آسیب های غضروفی
- آسیب عضلات روتاتورکاف شانه
- تنیس البو(سندروم آرنج تنیس بازان)
- اولتراسوند تراپی یکی از مدالیته های درمانی پرکاربرد در کلینیک هایفیزیوتراپی است که با هدف کمک به تسکین درد ارائه می شود. در این روش درمانی از امواج فرا صوتی که طول موج آن ها خارج از محدوده شنوایی انسان است، استفاده می شود.
تاثیرات درمانی اولتراسوند تراپی به دو شکل گرمایی و مکانیکی است، بر اساس اینکه امواج صوتی به صورت پیوسته یا مقطعی توسط دستگاه به بافت وارد شوند، تاثیر آن متفاوت خواهد بود.
در صورتی که امواج فراصوت به صورت پیوسته و دائم به بافت منتقل شوند، سبب ایجاد لرزش های میکروسکوپی در عمق مولکول های بافت مورد نظر شده که این امر موجب افزایش دما در بافت هدف و در نهایت سبب خون رسانی بیشتر به بافت هدف ، افزایش متابولیسم و تسریع فرایند بهبودی و کاهش احساس درد می شود، و در صورتی که امواج اولتراسوند تراپی به صورت مقطعی به بافت هدف منتقل شود تاثیرات مکانیکی را بر جای خواهد گذاشت.
این روش درمانی بوسیله یک پروپ با سر گرد که مستقیما روی پوست قرار داده شده و حرکت میکند و یا بوسیله مدل وکیوم این دستگاه، انجام می گیرد.
فیزیوتراپیست برای کاهش اصطکاک و همچنین عبور بهتر امواج اولتراسوند به داخل بافت آسیب دیده بدن و همچنین کاهش اصطکاک بین پروب دستگاه و پوست بدن از ژل مخصوصی نیز استفاده می کند.
میزان نیاز بیمار به درمان با اولتراسوند تراپی، پارامتر های آن و همچنین تعداد جلسات درمانی با توجه به نوع و شدت بیماری توسط فیزیوتراپیست تعیین می شود.
موارد کاربرد
- آرتروز مفاصل بدن مانند آرتروز زانو ، آرتروز مچ دست ، آرتروز شانه و …
- التهاب بورس ها مانند بورسیت زانو
- التهاب تاندون ها
- تنیس البو (سندروم آرنج تنیس بازان)
- فروزن شولدر (سندرومشانه یخ زده)
- سندورم تونل کارپال
- کشیدگی ها و پارگی های عضلانی
- خار پاشنه
- آسیب های ورزشی
- نقرس
- کمردرد
- زانودرد
- گرفتگی های عضلانی
- آرتریت روماتوئید
- آسیب های غضروفی
- التهاب تاندون
- آسیب رباط ها
- غیرفعال سازی نقاط ماشه ای
- چسبندگی های بافتی و …
فواید اولتراسوند تراپی
- ایجاد گرمای عمقی در بافت های آسیب ها
- کاهش احساس درد
- بهبود جریان خون و لنف
- تسریع فرایندهای مرتبط با ترمیم و بازسازی سلولی
- افزایش گردش خون موضعی و عمومی
- از بین بردن بافت های اسکار
- از بین بردن ورم و التهاب در بافت های آسیب دیده
- تسریع ترمیم شکستگی های جوش نخورده